Exakt så lyxigt och gott som det låter. Bara att testa till nästa fredagsmyset. Och hey; snåla inte med pepparroten och senapen, det skall vara fart i den här mackan! Receptet är från ICA.se, och vi skippade lökringarna. Gott ändå såklart!
4 skivor biff (à 150 g)
4 tomater
1 gul lök
ca 2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl matolja
2 dl crème fraiche
2 msk pepparrot från tub
2 msk grillkrydda (gärna av typ cajun)
4 rejäla skivor lantbröd (gärna med surdeg)
olja
smör
salt och peppar
Gör så här: Skär tomaterna i skivor, ställ åt sidan.
Skala och skär löken i så tunna skivor som möjligt. Lägg ut dem på en tallrik. Pudra löken med majsstärkelsen och blanda runt. Hetta upp oljan i en mindre kastrull till ca 180°C. Kontrollera temperaturen med en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på ca 1 minut. Lägg i lökringarna och låt fritera under omrörning tills de blivit krispiga och gyllenbruna. Låt rinna av på hushållpapper. Vispa crème fraiche, pepparrot och salt med elvisp i en bunke några minuter, den ska bli riktigt fast. Ställ i kylen. Krydda biffarna runt om med grillkryddan. Stek dem i olja och 1 msk smör i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida. Lägg köttet på en skärbräda och låt vila ett par minuter. Bred lite smör på brödskivorna och lägg dem med smörsidan ner i en stekpanna, stek någon minut på varje sida. Lägg upp brödskivorna på tallrikar. Fördela tomatskivorna på bröden. Krydda med salt och peppar. Ringla lite olivolja över tomaterna. Skär köttet i skivor och fördela över tomatskivorna. Klicka på pepparrotskrämen och toppa med de krispiga lökringarna. Servera med en morots- och grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar