17 aug. 2013

Såsen som fungerar till nästan allt.

Här kommer fredagens middag! Vi hade gotländska lammkotletter i kylen, och till det blev det hemgjorda pommes frittes och en härlig lime- och vitlökssås från Allt om Mat, som passar till allt möjligt, bland annat till skaldjur och grillat. Eftersom såsen är baserad på hemgjord majonäs görs den också av ingredienser som man ofta har hemma, har man inte en lime hittar man nästan alltid en citron i kylen som fungerar utmärks som ersättare.


4 dl

Vitlöksklyftorna får en mild och god smak då de rostas i olja. Låt ingredienserna och skålen ha samma temperatur, då är det lätt att lyckas med såsen.

Ingredienser

8 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 st äggula
2 dl rapsolja
2 krm limeskal, finrivet
0,5 msk limesaft, pressad
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Tillagning

1. Lägg vitlöksklyftorna med skalet på i en kastrull med olja. Låt dem rosta på svag värme under lock tills de är mjuka, ca 10 min.
2. Skala vitlöksklyftorna och mosa dem väl med en gaffel. Vispa äggulor och olja kraftigt till en ganska tjock majonnäs. Rör ner limeskal och limesaft, salt och peppar.





Inga kommentarer: