31 aug. 2011

Don't ever




Något som kan rädda mig.

Gäsp. Kläder på och bussen går om en halvtimma. Det är sol ute idag i alla fall. Funderar på jackval.
Skall möta Ida vid halv tio, har hur mycket som helst att göra idag. Imorgon är det jobb som gäller och jag är sådär taggad på det. Borde läsa. Jaja, det är som det är. Ha en bra dag!

30 aug. 2011

Dixie är mammas kisse och vaktar Allt om Mat'en noga. Duktig katt!



Heja R!

Imorse var Robin på en intervju som fastighetsskötare, och de skall höra av sig senare idag med besked. Vi håller tummarna!



Såpp!

Jisses vad ambitiös jag känner mig! Klockan är tio över 8, jag är färdig för plugg och har dessutom städat huset. Ikväll skall Robins bror komma på lite födelsedagsmiddag (det är Alecs födelsedag) och Robin skall laga strömmingslåda med västerbottenost och citron. Blir nog gott.

Dagen igår var upp och ner. Introduktionen var super (jag berättar mer ikväll), och sedan pinnade jag vidare till Pedagogen för att börja läsa. Aoutch, svårt. Men vi tar nya tag idag, jag är på väg in till stan här snart igen för att möta upp Ida och försöka bena i situationen. Det är alltid svårt i en ny kurstart att få en överblick över vad som skall göras och vad som skall läsas tycker jag, därför är det bra att vara två. Tur att jag har Ida så vi kan gnälla och pappa tillsammans!

Ha en superbra dag!


Gårdagens bästa.

Satt på bussen igår. Tre högstadietjejer framför mig kom överens om att highschool är samma sak som högskolan, universitetet samma sak som gymnasiet och man avslutar sina akademiska studier på Komvux. Läser man samhällsprogrammet på gymnasiet så blir man automatiskt arkitekt och slipper läsa vidare efter det.
Haha, jag höll på att smälla av och började sedan fundera på om man skulle läsa till studievägledare...


29 aug. 2011

Skolflicka i regnet.

Iförd blå bomullskjol, vitblus och oljerocksinspirerad kappa samt boots, sitter jag på bussen och har fjärilar i magen. Det här skall bli så himla kul! Introduktionen startar 9:15, men jag och Ida skall träffas först och snacka skit. Ta en kaffe, titta på eventuella kursare och tissla och tassla. Matlåda, kollegieblock, nya pennor och plastficka för papper, CHECK! C-kursen, here I come!

Ha en strålade dag alla ni som har terminstart! :)

American burgers.



Alexandra har visat mig fantastiska http://www.bonappetit.com, och här inne har jag bott det senaste dygnet. Fantastiska bilder, recept.. Åh, vilken matglädje. Ni som känner mig vet att jag är otroligt svag för en god hamburgare, och här inne hittade jag inte mindre än 4 (21) superrecept. Jag tänkte ta med alla här, men vi kör ett åt gången. Vi börjar med...


Cheddar Burgers With Balsamic Onions And Chipotle Ketchup
The all-American cheeseburger gets a makeover, courtesy of grilled onions, a spicy-smoky ketchup, and an English muffin "bun."

Ingredients

Onions
• 1 pound red onions, cut crosswise into 1/3- to 1/2-inch-thick rounds
• Olive Oil
• 3/4 teaspoon coarse kosher salt
• 1/2 teaspoon coarsely ground black pepper
• 2 tablespoons balsamic vinegar

Chipotle ketchup
• 1 cup ketchup
• 1 1/2 teaspoons chopped chipotle chiles from canned chipotles in adobo* plus 2 tabelspoons adobo sauce from can
• 2 teaspoons (or more) balsamic vinegar

Burgers
• 2 1/4 pounds ground beef (15% to 20% fat)
• Coarse kosher salt
• 6 thick slices sharp cheddar cheese
• 6 large English muffins or hamburger buns, split, cut sides grilled
• 6 tomato slices (optional)
• 2 cups fresh spinach leaves

Preparation
For Onions
• Prepare barbecue (medium-high heat): Arrange onion rounds on baking sheet. Brush with oil; sprinkle with 3/4 teaspoon coarse salt and pepper. Transfer onion rounds (still intact) to grill rack; close cover. Cook until grill marks appear, about 4 minutes per side. Reduce heat or move onions to cooler part of grill. Close cover; cook until onions are tender, about 10 minutes. Transfer to medium bowl. Toss with vinegar. DO AHEAD: Can be made 3 days ahead. Cover; chill.
For chipotle ketchup
• Mix ketchup, chiles, adobo sauce, and 2 teaspoons vinegar in small bowl. Season with salt and more vinegar, if desired. DO AHEAD: Can be made 3 days ahead. Cover and chill.
For burgers
• Shape beef into six 1/2-inch thick patties. Sprinkle patties on both sides with coarse salt and pepper. Prepare barbecue (medium-high heat). Place burgers on grill. Close cover; cook burgers until bottoms start to darken and juices rise to surface, about 3 minutes. Turn burgers; cook to desired doneness, about 3 minutes longer for medium-rare. Top with onions and cheese. Close cover; cook until cheese melts. Place muffin bottoms on plates; spread with ketchup. Top with burgers, tomatoes, if desired, spinach, and muffin tops. Serve, passing remaining ketchup separately.
• *Dried, smoked jalapeños in a spicy tomato sauce called adobo; available at some supermarkets and at specialty foods stores and Latin markets.

Pleased.

Här inne var det rent och snyggt va? Nytt typsnitt, nya rubriker och framför allt så såg min utter så hungrig ut där uppe, så han fick en hamburgare. Det är ju trots allt en matblogg jag skriver. Huvudsakligen, i alla fall.

Nu skall jag gå och glo på dumburken en stund innan jag skall sova. Första skoldagen imorgon och det känn helt sjukt! :) Natti på er.


Taget!

Den här brickan i den perfekta storleken (för långa söndagsfrukostar i sängen för 2...) roffade jag åt mig i IKEA när vi var där förra veckan. 45 kronor och den blev min. Söt, inte sant?!


Thaí for dinner.

...blev idag en laxgryta, även den signerad Ulrika Jisland och hennes syster Anna. Här kommer bild och en snabbt recpt:

Thailändsk laxgryta med grönt och nudlar
4 port

gul paprika i strimor
sockerärter i strimlor
hackad rödlök i lagom stora bitar
1 röd chili med frön (beroende på hur mogen den är)
morötter i strimlor
vitlök, hackad

1-2 tsk grön currypasta
1 burk kokosmjölk av hög kvalitét
1 fickbuljongtärning (gärna ekologisk)
saft och skal från 1 lime
salt och papper

lax i lagom stora bitar

kokta äggnudlar
grovt hackad skalladslök (jag tar den gröna delen)


Gör såhär:
Fräs grönsakerna utan att de tar färg. Tillsätt kokosmjölk, limeskal och saft, buljong samt currypastan. Låt puttra på sipen och och smaka av med salt och pappar. (Här tyckte jag att det blev ganska mycket sås, och hällde därför över hälften i en skål.) Lägg i lacen och låt puttra ca 5 min utan lock. När allt är klart så tillsätt de kokta nudlarna. Saknar du sås så fyller du på igen, men det är viktigt att grönsakerna och laxen inte badar. Detta är gryta, inte soppa! :)
Hacka salladslök grovt (jag gör det på snedden för ögats skull) och garnera. Denna rätten har lite sting, så en stor kanna lime-vatten på borden är ett bra tips!



Man down by Rihanna

Jag är inte det största Rihanna-fanet (förrutom av hennes hår), men den här är helt klart något av det bästa som spelas på radio just nu. Nytt, frächt och annorlunda. Videon är dessutom superläcker. Tummen upp.





Oragne höstdröm.

Igår körde jag på min nya klänning från H&M, en härligt höst orange i tjock trikå. Perfekt passform och perfekt längd. Den här kommer användas flitigt i höst.




Lamm och pasta i sällskap av lime och getost.

Igår slog jag och R på stort och lagade pasta. Och vilken pasta sedan. Smaka på det här; lamm, getost, lime, fin durumpasta... Mums.

Det här receptet är det ultimata fredagsmyset. Den här rätten lagar man tillsammans över en flaska rött när båda har kommit hem från jobbet efter en hård arbetsvecka. Glöm inte tända ljus och schysst musik i högtalarna, kanske Eva Cassidy eller Simon & Garfunkel? Här är receptet! Orginalet är Ulrika Jislands, men här kommer min variant.

Lammfärsbiffar med chèvre och limepasta
4 port.

4-500 gram lammfärs
1 liten rödlök
torkad basilika, rosmarin och timjan
50g chèvre
salt och peppar

nykokt tagliatelle-pasta (koka den al dente och passa noga!)
vitlök efetr smak
1 msk olivolja
3-4 msk creme fraishé (den feta varianten)
lite kycklingfond
skalet och saften från 1 lime

sköljd ruccolasallad och svartpeppar från kvarnen.


Finhacka rödlöken och blanda färsen med kryddor och lök. Skär generösa skivor av osten och lägg en bit i mitten av varje färsbulle. Stek på hög värme så bullarna får färg och sänk sedan värmen.
Koka pasta och gör under tiden såsen. Fräs finhackad vitlök i lite olja och tillsätt sedan kycklingfond, creme fraiché och safte och skal från limefrukten. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över den kokta pastan och servera den till lammbiffarna. Var försöktig med såmängden, pastan skall bli lite klibbig och inte bada i såsen. Smaka av med lime och salt.
Garnera med sallad och låt pepparkvarnen sätta den sista piffen på rätten.


The very last morning as a free human.

Morgonkaffe och världens vackraste morgon-katt. Svårslagen kombo.

Idag vaknade jag upp till min absolut sista dag på sommaren (jag har badat 3 gånger) och imorgon är det upprop. Jag hoppas att den där boken jag har beställt på Adlibris kommer idag så jag hinner läsa det som skall läsas innan den första föreläsningen. Jag misstänker att detta kommer bli en ganska svår höst med seriösa föreläsningar och seriös litteratur. Mycket seriöst - gulp. Men vi försöker!



27 aug. 2011

Historien om sufflén som aldrig reste sig.

Okej, det blev pannkaka med sufflén. Om vi skall vara ärliga så blev det mer en fiskpudding på torsk än en härlig fluffig sufflé. Men här slutar gnället, för fy sjutton vad gott det blev ändå. Salladen komponerade jag ihop själv och blev hur nöjd som helst. Jag som inte tycker om råa morötter tyckte att allt bara smälte i munnen. Passa på att servera medan det fortfarande är säsong! Här kommer receptet på hela rätten...

Farmors fisksufflé (av Ulrika Jisland)
4 portioner

Ingredienser
3 st ägg
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
400 g torsk
salt
peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggulorna från vitorna. Spara vitorna i en stor bunke och låt gulorna ligga i en kopp.
2. Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken. Blanda slutligen i äggulorna, och var noga med att röra hela tiden så att de inte stelnar. Mjölkblandningen ska bli ganska tjock.
3. Koka upp saltat vatten och låt torsken sjuda i cirka 5 minuter. Ta upp fisken med hjälp av en hålslev och låt den rinna av ordentligt.
4. Rör ner fisken i mjölkblandningen. Smaka av med salt och grovriven svartpeppar.
5. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner fiskblandningen i den. Häll varsamt ner alltihop i en smord, 3-liters suffléform. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter.
6. Titta ofta på sufflén, men öppna inte ugnsluckan. Sufflén är färdig när den har rest sig och fått vacker gyllenbrun färg.

Julias sommarsallad
4 portioner

sockerärtor, halverade på längden
rädisor
morötter, strimlade med potatisskalare
färsk dill
saften av 1/2 citron
olivolja
salt

Servera fisksufflén med sallad, färskpotatis kokt i dill och mycket salt samt skirat smör till. En god dessert till kaffet är inte fel efter det här!



Suffléjävel.

Alltså, det känns ju jäkligt trist att min senaste google-sökning lyder följande, samt att svaren jag klickar på är mindre upplyftande. Att få en sufflé att resa sig perfekt är tydligen inget för nybörjar-fjamsar som jag.



Kännetecken
Den perfekta sufflén ska ha en smältande konsistens och ett krämigt innehåll med en knaprig yta. Den bör ha en serveringstemperatur på 70 – 80°C, med en innetemperatur på cirka 65°C. En sufflé ska alltid vara krämig, inte genombakad. Blir sufflén för mycket bakad finns det inget vatten kvar och den kommer att kollapsa när den tas ut ur ugnen.

Bästa sättet att vispa äggula
Bunken du vispar äggvita i ska vara väl rengjord. Använd inte en plastbunke. Tänk på att alltid vispa äggvita på medelhastighet. Tillsätt lite citronsaft så blir äggvitan styvare. När äggvitan börjar få en fast form, öka då hastigheten och vispa till ett fast skum. Om du kör på högsta hastighet från början stiger skummet snabbt, blir flockigt och sjunker samman till en blöt soppa så fort du rör omkring i smeten. Du får då en s k ”blomkålssufflé” som spricker på ytan.

Viktigt att veta
Grundsmeten ska vara varm och smidig när du vänder ner marängen.

När sufflén kommer in i ugnen utvidgas luftblåsorna i smeten samtidigt som proteinerna koagulerar och blir ett fast skum.

När sufflén kommer ut ur ugnen förändras trycket och den vill sjunka. Men så snabbt går det inte.

Förvara aldrig suffléer i frysen mer än högst en vecka, annars torkar de ut.

Spritsa alltid ut sufflésmeten i formarna med en stor och slät tyll. Stryk dem släta med palett. Skär sedan runt varje form med en liten och vass kniv så att smeten lossar från kanten. Vi har använt en ännu modernare teknik och spritsat upp sufflén som en topp. Intrycket blir därmed lättare.

Tips
1. Citronsaft gör marängen styvare och förhindrar att äggvitan skär sig.
2. Smöra och sockra formarna och låt dem stå i frysen några minuter innan smeten hälls i. Det är ett säkert sätt att få sufflén att resa sig och sedan lossna från formen.
3. Du kan alltid frysa in suffléer, men tänk då på att baka dem direkt från frysen. Sätt in dem i ugnen i 170°C när de fortfarande är djupfrysta. Om de är tinade kommer äggvitans proteiner att brytas ner och sufflén blir rinnig.
4. Tänk på att alltid göra moderna suffléer i portionsformar. Då kan du mycket bättre kontrollera suffléns bakning. Små suffléer ger också ett trevligare intryck vid serveringen.

Felsökning
Sufflén orkar inte lyfta.
– grundmassan är för tjock.

Sufflén faller ihop.
– grundmassan är för tunn.

Sufflén expanderar inte som du tänkt dig.
– äggvitan är för fast. Äggvitan ska vara lätt och smidig, inte flocka sig.

Sufflén får för mycket färg och blir rinnig inuti.
– ugnen är för varm. Var noga med temperaturen.
Sufflén blir som en pudding, fast och stabbig istället för mjuk och krämig.
– ugnen är för kall.

Fed up.

Nu skall jag slänga mig på soffan till en film och något att äta. Synes och höres.


Att hänga på väggen.

Jag är på ramjakt och har redan hittat två fina, men jag skall ha 4. När ramarna är hittade och införskaffade skall jag gå till Copyshop i Kungsbacka och be dem skriva ut följande snygga bilder så jag kan rama in och ha dem på väggen i köket. Det kommer bli så grymt.

1) Den legendariska planschen ritad av A.Engström, "Kräftor kräva dessa drycker". Bilden användes av nej-sidan i folkomröstningen om spritförbudet. Varför? För att den är så himla läcker och har en fantastisk historisk anknytning.
2) Tore Wretman. Varför? För att Tore är Sveriges största matikon.
3) Den sista måltiden av da Vinci. Varför? För att det helt enkelt inte finns en mer fantastisk målning som dessutom har en matanknytning.
4) Den amerikanska flaggan. Varför? För att det amerikanska köket är en av mina absoluta favoriter med sin otroliga variation och spännvidd. Good bless America!







Mölle by the sea. (And off season...)

På vår lilla Skåne-tripp så klämde vi in ett besök till Mölle, där ingen av oss varit någon gång. Staden var jättefin och vi passade på att åka upp till fyren och njuta av utsikten. På vägen stannade vi på ett litet café som låg inne i skogen alldeles vid vattnet, byggt på 1920-talet för badgäster. Den lilla badplatsen bredvid var tydligen Sveriges första gemensamhetsbad. På cafét åt vi laxmacka och åt våffla, men jag måste nog säga att det var mitt livs dyraste fika. Gott, men inte direkt värt priset.








Heart.