Här kommer två finfina recept på kakor och muffins med lemon curd. Det ena kommer från en bra matblogg; www.pickipick.se, och det andra är lånat från en av mina favvokockar; Hugh Fearnley-Whittingstall, www.rivercottage.net
Lemon Curd Marble Muffins
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-iN2E3acMXKX1dQyZOgvKLr4tFmqvZLRxFpcT2jEoqDtYXC9ZKSphYSEzdPQkEXUPl_F5LamseuhmbGZKQmebmIJxXLGy4YiZkvw9yTD6uxkX-6wclB1sGwTA3EbTwSpB1nxpDIqKwYtq/s320/Tiptree_Curd-011672.jpg)
Ingredients (makes 12)
* 225g plain flour
* 2 tsp baking powder
* A good pinch of sea salt
* 100g caster sugar
* 1 medium egg
* 125g plain yoghurt
* 125ml whole milk
* 75g unsalted butter, melted and slightly cooled
* 150g lemon curd
Directions
1. Put 12 large paper cases into a muffin tray. Put the flour, baking powder, salt and caster sugar in a large bowl and whisk lightly to aerate and combine.
2. Mix the egg, yoghurt, milk and melted butter together in a jug. Pour them into the dry ingredients and mix lightly, stopping as soon as everything is combined – it’s essential not to over-mix or you’ll get dense, cakey muffins.
3. Spoon a some mixture into each muffin case and top with a generous ½ teaspoonful of lemon curd. Add a final spoonful of muffin mixture to encase the lemon curd and three-quarters fill the cases.
4. Bake in an oven preheated to 180°C/gas mark 4 for about 30 minutes until golden brown. Transfer to a wire rack to cool. Eat on the day you bake them, ideally while still slightly warm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLwzTxbOkk5totR3z47CcDtRMuFYP__rBeHgKpe8ZLSau6ddnkj5RCeYw7xhJ8UlB2CTxf9aQKFihwybR3bP_19hbUNmxaaqiTMCumRypN7L3gbJj0oa4xCHRCGt0-HmfcbZQ4r-lyvP0v/s400/img_0224.jpg)
Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes
Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjT0aaQ5gvYuKMu9_qziFQ6Xyc6YxLiO2i-ilG08xnbyI-P0MFcxyYZ14o3rg87icQCOP2z9FBEUHy6kVV9HvF2oMURqVGTzzRqfQ28XvElBbYg5Cc0rkdbLuF_uHJ7AA0nf8DYSqhrzBmn/s400/picki_IMG_5326.jpg)
(Bild och recept lånat från www.pickipicki.se)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUQRaUrRs4X-Kb5xcbeS9BiJ0D8IdvmC63xetkYEKfjlqZwqd0bcPbxQNtOQ25cWzEhDbceej7Y7-lYMxYJj9LKMMrRsEq1gjI0W_8qToqCNALE57ohRQJkmypO80XChZ_dk9F06LcnDcI/s200/luutra+loggo+2.jpg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar