Finns det någonting som jag tycker är exceptionellt gott så är det lemon curd. Lemon curd är som balsam för själ och mage och skall inte serveras i små fjösiga klickar - more is more är det som gäller här.
Här kommer två finfina recept på kakor och muffins med lemon curd. Det ena kommer från en bra matblogg; www.pickipick.se, och det andra är lånat från en av mina favvokockar; Hugh Fearnley-Whittingstall, www.rivercottage.net
Lemon Curd Marble Muffins
Ingredients (makes 12)
* 225g plain flour
* 2 tsp baking powder
* A good pinch of sea salt
* 100g caster sugar
* 1 medium egg
* 125g plain yoghurt
* 125ml whole milk
* 75g unsalted butter, melted and slightly cooled
* 150g lemon curd
Directions
1. Put 12 large paper cases into a muffin tray. Put the flour, baking powder, salt and caster sugar in a large bowl and whisk lightly to aerate and combine.
2. Mix the egg, yoghurt, milk and melted butter together in a jug. Pour them into the dry ingredients and mix lightly, stopping as soon as everything is combined – it’s essential not to over-mix or you’ll get dense, cakey muffins.
3. Spoon a some mixture into each muffin case and top with a generous ½ teaspoonful of lemon curd. Add a final spoonful of muffin mixture to encase the lemon curd and three-quarters fill the cases.
4. Bake in an oven preheated to 180°C/gas mark 4 for about 30 minutes until golden brown. Transfer to a wire rack to cool. Eat on the day you bake them, ideally while still slightly warm.
Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes
Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.
(Bild och recept lånat från www.pickipicki.se)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar