17 aug. 2011

Mys-Ernst lagar med svenska sommarbär.

I helgen blir det dubbelpanerad strömming på grekiskt vis, och då skall jag passa på att krama det sista ur sommaren - genom att servera en bärtarté till dessert. Den här lagade Ernst i sitt program i sommras, och jag apar efter. Busenkelt och säkert jättesmarrigt.

Bärtarté
Antal portioner: 4

Ingredienser
Pajskal
1 ark smördeg
1 st ägg
Fyllning
3 msk lemon curd
1 l jordgubbar
180 g blåbär
4 msk aprikosmarmelad
2 msk mandelspån

Gör så här
1. Pajskal
Rulla ut degen på mjölat bord.
2. Kavla ut den lätt.
3. Vik in kanterna för att skapa en ”sarg”. Tryck till sargen lätt med en gaffel och picka lite hål i botten på degen för att den ej ska resa sig.
4. Pensla degen med ett vispat ägg.
5. Förgrädda i ugnen på 225 grader mellan 5-10 minuter tills att den fått färg.
6. Fyllning
Smeta ut lemon curd på den gräddade degplattan.
7. Lägg därefter på bären i rader, eller blandat – du kan själv hitta på snygga formationer och mönster.
8. Smält 4 msk aprikosmarmelad i en kastrull och ringla över den smälta marmeladen på bären.
9. Strö till sist över mandelspånen.
10. Serveras med vaniljglass eller vispad grädde.


Inga kommentarer: