Farmors fisksufflé (av Ulrika Jisland)
4 portioner
Ingredienser
3 st ägg
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
400 g torsk
salt
peppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggulorna från vitorna. Spara vitorna i en stor bunke och låt gulorna ligga i en kopp.
2. Smält smöret, rör ner mjölet och därefter mjölken. Blanda slutligen i äggulorna, och var noga med att röra hela tiden så att de inte stelnar. Mjölkblandningen ska bli ganska tjock.
3. Koka upp saltat vatten och låt torsken sjuda i cirka 5 minuter. Ta upp fisken med hjälp av en hålslev och låt den rinna av ordentligt.
4. Rör ner fisken i mjölkblandningen. Smaka av med salt och grovriven svartpeppar.
5. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner fiskblandningen i den. Häll varsamt ner alltihop i en smord, 3-liters suffléform. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter.
6. Titta ofta på sufflén, men öppna inte ugnsluckan. Sufflén är färdig när den har rest sig och fått vacker gyllenbrun färg.
Julias sommarsallad
4 portioner
sockerärtor, halverade på längden
rädisor
morötter, strimlade med potatisskalare
färsk dill
saften av 1/2 citron
olivolja
salt
Servera fisksufflén med sallad, färskpotatis kokt i dill och mycket salt samt skirat smör till. En god dessert till kaffet är inte fel efter det här!


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar