Marängbotten med limekräm
och björnbär
4 port
Ingredienser
1 st ägg
1 dl strösocker
100 g björnbär, frysta
2 st lime
2 msk smör
0,5 msk maizena, majsstärkelse
1 dl turkisk yoghurt, (10 %)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100°. Dela ägget och spara äggulan. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt 3 msk socker, lite i taget, och vispa till en blank smet. Bred ut smeten till fyra bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
2. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 1 1/2 timme tills de är lätta och torra. Låt marängerna kallna på galler. Tina björnbären enligt anvisning på förpackningen.
3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mät saften till 3 msk, späd med vatten om det är för lite.
4. Blanda äggula, limesaft, smör, majsstärkelse och resten av sockret i en liten kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt krämen kallna och blanda den sedan med yoghurt.
5. Fördela limekrämen på marängbottnarna och strö över björnbär och limeskal strax före servering.
4 port
Ingredienser
1 st ägg
1 dl strösocker
100 g björnbär, frysta
2 st lime
2 msk smör
0,5 msk maizena, majsstärkelse
1 dl turkisk yoghurt, (10 %)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100°. Dela ägget och spara äggulan. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt 3 msk socker, lite i taget, och vispa till en blank smet. Bred ut smeten till fyra bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
2. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 1 1/2 timme tills de är lätta och torra. Låt marängerna kallna på galler. Tina björnbären enligt anvisning på förpackningen.
3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Mät saften till 3 msk, späd med vatten om det är för lite.
4. Blanda äggula, limesaft, smör, majsstärkelse och resten av sockret i en liten kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt krämen kallna och blanda den sedan med yoghurt.
5. Fördela limekrämen på marängbottnarna och strö över björnbär och limeskal strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar