5 aug. 2011

Fläsklägg till middag.

Fläsklägg med rotmoscrème och syrad spetskål
4 personer

Ingredienser
4 st rimmad fläsklägg med ben, (à 500 g)
2 st gula lökar
4 st lagerblad
10 st nejlikor, hela
10 st svartpepparkorn
Rotmoscrème:
400 g morot
300 g kålrot
100 g potatis
4 dl buljong, (från läggkoket)
2 dl crème fraiche
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Syrad spetskål:
500 g spetskål
140 g bacon, (1 paket)
1 msk citron, pressad
1 tsk honung
0,5 dl dill, plockad
3 msk persilja, strimlad
1 tsk salt

Tillagning
1 Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
2 Skala och skär löken i fjärdedelar. Tillsätt lök
och kryddor i grytan. Låt sjuda under lock ca 2
timmar till köttet känns riktigt mört.
3 Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljong. Koka rotfrukterna under lock tills de är mjuka, ca 25 min. Sila av vätskan och mixa slätt med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
4 Strimla spetskålen fint. Lägg den i kokande vatten och koka ca 1 minut. Låt rinna av och kyl snabbt i isvatten. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av men spara 1 msk av baconfettet. Värm kålen i baconfettet och tillsätt citron, honung, dill och persilja. Smaka av med salt och tillsätt baconkrispet strax före servering.


Inga kommentarer: