25 dec. 2011

Julsmaker till dessert.

Förutom all god julmat som vi åt igår så hade också min mamma gjort en fantastiskt god kaka med choklad, saffran och kaffe. Det här receptet är inte samma, men smakerna är de samma. Mamma garnerade sin med vackra fikon. (Receptet är från Allt om Mat)


10 bitar


Ingredienser

100 g smör
200 g mörk choklad, (70 %)
2 dl strösocker
4 st ägg


Saffranstryffel

0,25 g saffran, 1/2 kuvert
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad


Garnering

75 g mörk choklad, (70 %)
40 g valnötter (fikon)

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.
6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.
7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.



Inga kommentarer: