I födelsedagspresent fick jag den här fina boken om mina älsklingsfisk; Sillen. Hur man använder det där ordet, alltså om man säger sill eller strömming, beror i alla fall för min del på vilket sammanhang man är i. Sill för mig är den inlagda fisken, eller kanske de absolut största fiskarna när de är sådär härligt feta. Strömmingen är mittimellan-fisken, den jag steker och gör goda lådor av. Oavsett, så är det är världens finaste firre. Och boken är en bibel, något jag kan laga ur hela livet utan att tröttna. För ett par veckor sedan var det premiärlagning ur den, och då blev det det här!
Olas strömmingslåda
4 portioner
Ingredienser:
600 gram strömming
salt och peppar
1 syrligt äpple
ströbröd
Granityr:
1 böckling (svår att få tag på här på Västkusten, vi tog rökt makrill)
1 matjessill
det vita av 1/2 purjolök
1/2 fänkål
1 litet knippe färsk dragon
Sås:
1 msk matjesspad
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk chilisås
salt och peppar.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Börja med granityret. Renas och dela böckling i bitar. Skär matjes i bitar. Ansa och skär purjo och fänkål fint. Hacka dragon.
Vänd ihop och täck botten av en smord form med blandningen.
Salta och peppra stömmingen på köttsidan och rulla ihop dem. Lägg dem i formen med skarven nedåt. Skiva äpplet och stick ner skivorna. Rör ihop såsen och slå över rätten. Strö över ströbröd och graninera mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills rätten fått fin färg. Servera maed potatis. (Jag och Robin hade potatisen, kokt sådan, i lådan.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar