![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJHVhnRAUZGdjD6OiZYMHaoztqsNiFRn8G-8iNj7E7VXtqSHfH9Zd05kv2SzU1o1f3BFgOGqkfK98C29xUE0iGjnO5M1j2U0cUFL08DTqwBaxJMScjsUfaMQGv788osiL88_sq-zDzhG6m/s1600/Picnik+collage.jpg)
Texmex-mat skall inte blandas ihop med mexikansk mat, utan är en helt egen matkultur bestående av den mexikanska som har blandats upp med den amerikanska. Texmex-mat för mig är chili, lime, koriander, biff, fisk och skaldjur, avokado och tomater. Helt enkelt perfekt mat!
Den unika tex-mex karaktären får man med en speciell kryddblandning, fruktansvärt enkel att blanda till själv och så mycket godare än de färdiga kryddblandningarna man köper i affären. Perfekt att ha hemma i kryddskåpet! Blanda 1 msk chilipulver, 1 msk Maizenamjöl, 1/2 tsk kakaopulver och 1/2 tsk flingsalt. Klart!
Det här receptet kommer från den underbara kokboken Junk Food - på riktigt, som jag fick av älskade Robin i julklapp. Det infann sig en lätt ambivalent känsla i kroppen när jag packade upp den på julafton, den var helt fantastiskt men jag fick också svart på vitt att kokboken jag drömt om att skriva i så många år redan fanns publicerad. Precis som jag hade gjort om jag fick chansen. Nåväl. Boken är super och har en perfekt kapitalindelning med robusta hamburgare, läcker pizza, genuin tex-mex, amerikanska sanwich, det obligatoriska friterade, klassiska diner-sallader och det där underbara söta... Boken finns på adlibris.se och kostar 167 kronor. Jag hade kunnat betala det tiodubbla...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLRduVJYC_QDY2wNV2SeLygnPKJ5lSEsko3tNvZkd9_wM6J8Zsy0SbLMdNrNxfOuHLT_YaEWtgElJO7qca6w7mKhz9VuJUMY0Wx61VMzj9QUVeAC5sh23chwhrWb-91isjxalFerikmENq/s1600/vit.jpg)
Beef tacos
2 hängmörade biffar eller entrecote, 400 gram
2 tsk spriskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk flingsalt
Salsa
2 hackade tomater, utan kärnor
4 strimlade salladslökar
2 urkärnade och hackade chilifrukter
1/2 kruka hackad koriander
1/2 pressad lime
2 msk olivolja
Guacamole
3 mogna avokado
vitlök efter smak
några stänk tabasco
pressad citonsaft
flinsalt
Till servering
Hembakta tortilliabröd, här är ett bra recept: http://www.tasteline.com/Recept/tortilla
salladsblad
tabasco
ett par kalla öl
Gör så här: Gör först guacamolen och sätt den i kylen. Gnid sedan köttet med kryddorna och låt stå en stund så köttet blir rumstempererat. Blanda under tiden ihop salsen. Grilla eller stek köttet till önskad stekgrad. Jag föredrar mitt medium-rare. Lägg ihop salladsblad och kött på de nybakta bröden och bjud med tillbehören.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA8aZxeYQPhW3TFbSJn5aGvf671iMgKxI96NHtIxhyOB1GgoNPrz8X6IlcoBCm9_JCpaj6xGKzRA_ofOHu7n-r7P4SmXR7MuttWcEdrHs5uatkjU26n3NVDn-bq2y2KKG2TT48prh0SVB-/s200/ch.jpg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar